Penjaring Toffees

: Isak 15′; Calvert-Lewin 88′ (P)

Dalam pertembungan yang disimpulkan oleh peluang yang terlepas dan campur tangan VAR, Everton menghentikan rentak kekalahan mereka dengan keputusan seri 1-1 menentang Newcastle United di St. James’ Park.

Keputusan itu menghalang Newcastle daripada meraih kemenangan ketiga berturut-turut di tempat sendiri dalam Liga Perdana, kerana kedua-dua pasukan mempunyai saat-saat di mana kemenangan kelihatan dalam genggaman tetapi akhirnya terpaksa berpuas hati dengan sebahagian daripada rampasan.

Pertukaran Awal dan Peluang Terlepas

Perlawanan bermula dengan Newcastle sedang berusaha untuk membina kemenangan dramatik hujung minggu mereka, menolak ke hadapan dengan agresif. Harvey Barnes, yang baru keluar dari kepahlawanannya menentang West Ham, hampir berada di dalam senarai penjaring dalam beberapa minit, hanya dinafikan oleh penjaga gol kuat Everton, Jordan Pickford.

Everton, di bawah kendalian Sean Dyche, menunjukkan mereka tidak berada di timur laut untuk sekadar bertahan, mencipta peluang awal yang malangnya tidak diterjemahkan ke dalam jaringan, dengan Abdoulaye Doucouré dan James Tarkowski gagal memanfaatkan peluang itu sebaik mungkin.

Pengaruh Isak dan Ketahanan Everton

Alexander Isak, penyerang Newcastle dalam prestasi terbaik Sweden, sekali lagi terbukti menjadi tokoh penentu, memecahkan kebuntuan dengan mempamerkan kecemerlangan individu yang menyaksikan dia melanjutkan rentak menjaringkan gol kepada empat perlawanan Liga Perdana berturut-turut.

Walaupun ketinggalan, Everton mempamerkan ketabahan, mengekalkan ketenangan dan terus mencari gol penyamaan di tengah-tengah penguasaan Newcastle dalam penguasaan bola dan peluang dicipta.

Kesimpulan Dramatik dan Peranan VAR

Semasa permainan berlangsung, kedua-dua pasukan mempunyai peluang untuk mengubah garisan skor lagi. Newcastle, khususnya, menganggap mereka telah menggandakan kelebihan mereka melalui Dan Burn, hanya untuk gol itu dibatalkan kerana ofsaid berikutan semakan pantas VAR.

Kegigihan Everton membuahkan hasil pada detik-detik kematian perlawanan apabila semakan VAR untuk kekasaran terhadap Ashley Young membawa kepada penalti. Dominic Calvert-Lewin dengan yakin menyempurnakan sepakan penalti, merampas mata penting untuk The Toffees dan menandakan kepulangannya ke senarai penjaring selepas kemarau yang berpanjangan.

Refleksi Hasil

Keputusan seri meninggalkan Everton sedikit lebih selesa dalam perjuangan menentang penyingkiran, kini empat mata di hadapan zon bahaya.

Bagi Newcastle, keputusannya adalah peluang yang terlepas untuk mendaki lebih tinggi di carta dan mengukuhkan aspirasi Eropah mereka. Kedua-dua pasukan akan mengambil pengajaran daripada pertemuan ini ketika mereka meneruskan kempen masing-masing, dengan Everton dirangsang oleh semangat juang mereka dan Newcastle kehilangan peluang untuk memastikan perlawanan.

Maklumat lanjut tentang permainan ini boleh didapati di:

Newcastle lwn Everton, 2023/24 | Liga Perdana

 

Share.
Leave A Reply