Laporan Crystal Palace lwn Newcastle

Penjaring : Mateta 55′, 88′

Crystal Palace , menikmati kebangkitan semula di bawah pengurus Oliver Glasner, mencapai pencapaian penting dengan merangkul kemenangan Liga Perdana ketiga berturut-turut mereka, kejayaan terakhir dicapai pada April 2023.

Permulaan Kuat di Taman Selhurst

Beraksi di laman sendiri, Crystal Palace menunjukkan penguasaan awal yang dominan terhadap Newcastle , menetapkan rentak yang kuat di Selhurst Park.

Walaupun mengawal permainan, Palace pada mulanya bergelut untuk menukar penguasaan bola kepada gol, dengan Martin D├║bravka berjaya menggagalkan percubaan Joachim Andersen dan Jordan Ayew.

Newcastle, sebaliknya, menemui sedikit peluang, peluang terbaik mereka dinafikan apabila Dean Henderson memintas potensi serangan daripada Alexander Isak.

Terobosan dan Penguasaan Taktikal

Kebuntuan dipecahkan 10 minit selepas separuh masa, mempamerkan keberkesanan pendekatan taktikal Glasner. Akhbar yang kuat menyebabkan Eberechi Eze menubuhkan Jean-Philippe Mateta, yang melakukan satu-dua yang sempurna dengan Ayew untuk menjaringkan gol.

Gol ini bukan sahaja menggariskan strategi serangan yang lebih baik di bawah Glasner tetapi juga menyerlahkan peranan kritikal Mateta, menjaringkan gol ketujuh sejak tempoh pengurusan pemain Jerman itu bermula.

Maklum Balas Newcastle dan Keputusan VAR Kontroversial

Sebagai tindak balas kepada ketinggalan, pengurus Newcastle Eddie Howe memperkenalkan Callum Wilson, dengan harapan dapat menyuntik tenaga ke dalam pasukannya.

Ketegangan permainan memuncak dengan tinjauan VAR yang kontroversial yang menafikan penalti kepada Newcastle atas dakwaan kekasaran terhadap Sean Longstaff oleh Will Hughes. Keputusan ini mengekalkan momentum yang memihak kepada Crystal Palace.

Menjamin Kemenangan

Crystal Palace mengukuhkan kemenangan mereka dengan gol kedua pada minit ke-88, sekali lagi membabitkan Hughes yang menghantar bola songsang yang bijak yang disempurnakan Mateta, mengesahkan kemenangan.

Kemenangan ini bukan sahaja melonjakkan kedudukan liga mereka tetapi juga menandakan kemenangan head-to-head pertama mereka menentang Newcastle dalam tujuh percubaan.

Implikasi pada Kedudukan Liga

Keputusan ini melonjakkan Crystal Palace ke tangga ke-14 dalam kedudukan Liga Perdana, manakala Newcastle terkeluar daripada tempat Liga Europa selepas kekalahan ini dan kemenangan serentak oleh Manchester United menentang Sheffield United.

Untuk maklumat lanjut tentang keputusan permainan ini, anda juga boleh melawat:
Crystal Palace lwn Newcastle, 2023/24 | Liga Perdana

 

Share.
Leave A Reply